Medace wil de drempel voor onderzoekers van RegMed XB verlagen

Het kunststof ‘huisje’ voor de bètacellen

22 November 2019 – Science Guide publiceert over de toekomstige samenwerking van RegMed XB en Medace.

Om het gat tussen medisch onderzoek en de daadwerkelijke toepassing ervan te dichten, opent binnenkort de start-up Medace haar deuren. Aart van Apeldoorn (Maastricht University, RegMed XB) wordt een van de eerste klanten en hoopt met zijn innovatieve methode de insulinespuit te kunnen vervangen.

Van Apeldoorn wil een combinatie van een implantaat en celtherapie naar de markt brengen voor mensen met ernstige diabetes type I. Het idee is om hiervoor stamceltechnologie te gebruiken. “In het Leids Universitair Medisch Centrum doet men onderzoek naar hoe vanuit stamcellen bètacellen kunnen groeien. De uitdaging is om die cellen op een betere locatie in het lichaam te krijgen dan in de lever, en ze op de een of andere manier te beschermen tegen het afweersysteem met behulp van een bètacel vervangend implantaat. Een soort kunststof huisje voor de cellen. Daarvoor moet nu een prototype van het implantaat ontwikkeld worden, om de eerste studies in mensen te kunnen doen. “Dat prototype kan ik niet ontwikkelen in mijn onderzoekslab aan de universiteit. Daar is het niet schoon genoeg, en het is op het gebied van kwaliteitscontrole niet op het juiste niveau.”

De rol van Medace is het faciliteren van de logistiek, de clean rooms en de kwaliteitssystemen. “Als ik dat allemaal zelf zou moeten doen, dat is niet te betalen”, zegt Van Apeldoorn.

Lees het volledige artikel op de website van ScienceGuide.